In your honor!

Ze zijn ‘hot’ en de hele wereld weet het. Foo Fighters is één van de meest bepalende en succesvolle rockbands van de laatste decennia. En dus heeft Nederland een heuse tribute: Best of Foo, vijf muzikanten die hun sporen reeds verdiend hebben in het professionele circuit. Even voorstellen…

Andrew Elt

De in Doncaster, Engeland, geboren Andrew Elt is sinds 1983 professioneel muzikant. Hij zingt en speelt slaggitaar in Gin on the Rocks, winnaar van de Grote Prijs van Nederland. In 1988 sluit hij zich als leadzanger aan bij Sleeze Beez, dat een handvol albums uitbrengt en toert in onder meer de VS en Japan als opener voor Skid Row. Van het album ‘Screwed Blued and Tattooed’ worden meer dan 100.000 stuks verkocht binnen twee maanden na de release.
Als in het begin van de jaren negentig grunge doorbreekt, zijn de ‘hairrock’ days voorbij. Andrew richt The Moon op. Ver verwijderd van de powerrock van the Beez, is The Moon een melodische tour de force. Het debuutalbum komt uit in de States in 1997. Andrew wordt in die tijd genoemd als opvolger van Sammy Hagar, die dan net weg is bij… Van Halen. De veelgevraagde gelegenheidszanger voor rocksessies wordt in de zomer van 2011 ingelijfd als frontman van Best of Foo.

Tom Verstegen

De vijftienjarige Tom Verstegen staat in 1980 mede aan de wieg van Atomic Rock, een hardrockband die in oostelijk Brabant een pioniersrol vervult tijdens de hoogtijdagen van de New Wave Of British Heavy Metal. Met het dan nog ongebruikelijke repertoire van covers van vooral Judas Priest, Iron Maiden en Saxon maakt Atomic Rock snel naam. Binnen een jaar opent de band voor Normaal. In 1983 verschijnt Atomic Rock in de Metal Power 7” Series, met het eigen nummer The Spy.
De nog jonge gitarist kiest voor zijn studie, maar de regio blijft Atomic Rock vragen voor diverse reünies. In 1994 opereert ‘Atomic Rock and Friends’ als achtmansformatie en naast Tom staat dan… Erik van der Ven. Laatstgenoemde zweert ooit nog eens samen te willen werken. Tom wordt regelmatig gevraagd als sessiegitarist en -zanger voor Promsconcerten als Erik na zestien jaar toch eens aanklopt en Tom uitnodigt voor Best of Foo, dat dan in de steigers staat.

Natasja Thijssen

Natasja ‘Pebbles’ Thijssen is een dame die niet veel woorden nodig heeft. Haar biografie is van de vijf ‘Foos’ dan ook het kortst, maar dat geldt zeker niet voor haar staat van dienst. Geboren in Kilder is Natasja ‘un echte Achterhoeker’. Waarom is dat belangrijk om te vermelden? Daarom! De geboren en getogen Graafschapse maakt deel uit van onder meer Purple Haze, de roemruchte OXX-Band en van NE1, dat een cross-over speelt van dance, elektronica en rock. De band neemt in 2005 een album op, geproduceerd door Dick Kemper.
Verder verdient Natasja haar sporen als invalkracht bij onder meer Action in DC, Mooi Wark en Shitthappens. Lambert van den Munckhof weet als drummer van Action in DC de steady factor van Natasja Thijssen als bassist op waarde te schatten en vraagt haar voor een rol in Best of Foo. Laat het grote voorbeeld nou net één van haar meest favoriete bands zijn…!

Lambert van den Munckhof

Drummer Lambert van den Munckhof begint in 1988 bij Cobs & Robbers. De band is onder meer support act voor Normaal, Golden Earring, Livin’ Blues, Harrie Muskee, Wishbone Ash en Herman Brood en brengt onder meer de lp Busted uit. Daarna volgen de punkrockband Perverds en de bikerrock van Wörtelstemp, dat de cd ‘Love Peace and Destruction’ uitbrengt. Lambert heeft ook zijn aandeel in tributeband Pure Cult, die bestaat van 1996 tot 1997.
Van een heel andere orde is Noisy Stuff, waarvan Lambert in dezelfde periode deel uitmaakt en dat hardcore en rap produceert. Hij is dan ook aangesloten bij Beat my Shake, dat een rock & roll album aflevert. Vervolgens is het tien jaar lid van Action in DC, een natuurgetrouwe tribute van de podiumact en het geluid van AC/DC. Hoogtepunten zijn de cd ‘See you in Hell’ en een Australische tournee op uitnodiging van het management van AC/DC. Met Erik van der Ven legt Lambert eind 2010 de basis voor Best of Foo.

Erik van der Ven

Als AC/DC niet had bestaan, was Erik van der Ven misschien wel nooit gitaar gaan spelen. Hij begint in de plaatselijke band Blackmail en stapt later over naar M-Bush, dat een aantal keren opent voor Vengeance en in Iron Maiden zijn meest belangrijke voorbeeld vindt. Met M-Bush neemt hij de demo ‘Lie in Ambush’ op. Bij Vengeance, met name Oscar Holleman, was Erik niet onopgemerkt gebleven. In de late jaren tachtig wordt Erik gevraagd of hij zitting wil nemen in Bodine Mk–IV.
De band haalt uiteindelijk slechts een paar keer het podium en stopt definitief. Neemt niet weg dat Erik mooie herinneringen koestert en veel heeft geleerd in die tijd. Met Gerard Haitsma (ex-Bodine) speelt hij nog een poos in clubs en cafés, tot hij zich aansluit bij bluesband Big Bad Wolf. Na nog een keer met Gerard opgetrokken te hebben, gaat Erik vervolgens samenspelen met een ander ex-lid van Bodine, Jeronimo, in Bony Moronie. Eind 2010 is Erik één van de grondleggers van Best of Foo